Deze review is geschreven door Jesse Warmerdam
Dit is 'm dan: de ultieme review van de nieuwe MacBook. Met zijn 12-inch display, schitterend Retina-display en een prachtige, dunne behuizing is het wellicht de meest futuristische laptop die ik ooit gezien heb. Daarnaast is het meteen ook de mooiste MacBook die ik ooit gezien heb, dankzij de verschillende kleuren, de dunne bezel en het kristalheldere retina-display. In deze review behandelen we het vernieuwende ontwerp van de MacBook, het nieuwe trackpad en het retina-display, maar ook kijken we onder de motorkap naar de prestaties en batterij. Design
Algemeen
Het design van de nieuwe MacBook is precies á la Apple. strak, scherp en in de drie tinten die we voortaan in alle producten zowaar terugvinden: zilver, spacegrijs en goud. De notebook is dunner dan al zijn voorgangers, maar doet wel afstand van de 'Air', waardoor de line-up van Apple's laptops er nu een beetje raar uitziet. Het redelijk kleine 12-inch retina-scherm past netjes in de behuizing en de bezel die rond het scherm zit, is dun en oogt daarom ook erg goed. Achterkant Aan de achterkant van de nieuwe MacBook vinden we geen lichtgevend Apple-logo. Dat is even wennen: jaren zijn we gewend geweest een lichtgevend logo te vinden op de achterkant. Nu zien we een Apple-logo dat vergelijkbaar is met het logo op iOS-apparaten en je kunt er dan ook je lippen in stiften, zo spiegelend is het logo. Wel valt ons op dat ook dit logo snel krast en het erg snel vies wordt. Toch vinden we het logo er erg mooi uit zien en geen achteruitgang ten opzichte van het oude, lichtgevende logo, al hebben we wel een klein beetje heimwee, na al die jaren. "We vinden het nieuwe logo er mooi uitzien en geen achteruitgang, al hebben we wel een klein beetje heimwee naar het oude logo"
Zijkanten
Beide zijkanten van de nieuwe MacBook zijn bijna helemaal leeg. Dat vinden we erg mooi. Met veel verschillende poorten wordt het al snel een rommeltje, en dat is bij de nieuwe MacBook totaal niet het geval. Aan de linkerzijde vinden we de inmiddels bekende maar beruchte USB C-poort, aan de rechterzijde vinden we de 3,5MM-jack als audio-uitgang naar koptelefoons of oordopjes. Ook vinden we aan de rechterzijde twee gaatjes, beiden microfoons als audio-ingang.
Kleuren
Belangrijk onderdeel dat we natuurlijk niet mogen vergeten in onze review zijn de nieuwe kleurenopties. Apple heeft ooit een zwarte MacBook uitgebracht, maar na versie 1 van het apparaat is Apple weer teruggekeerd naar het witte design dat de MacBooks tot 2006 gehad hebben. Nu is Apple weer terug bij afwijkende kleuren. Met de kleurenopties zilver, goud en spacegrijs lijkt Apple's line-up van laptops en mobiele apparaten steeds meer naar elkaar toe te trekken. De nieuwe kleuren komen bij ons erg goed aan. Zeker de spacegrijze versie staat erg stoer en lijkt ons een must-have optie bij de andere Macs. Het goud ziet er niet slecht uit, maar zouden we persoonlijk niet kiezen. Alle drie de modellen hebben enkel een verschillende kleur body, het toetsenbord is bij alle modellen gewoon zwart. Toetsenbord Omdat Apple de MacBook zo klein mogelijk wilde maken, loopt het toetsenbord echt van de linkerrand tot aan de rechterrand. Er is bijna geen ruimte tussen het toetsenbord en de rand van de laptop, wat op zich geen probleem is tijdens het typen. Wel zorgt het voor een kleinere behuizing en dat vinden we alleen maar fijn wanneer 'ie in onze tas zit.
Stevigheid
Wat sommige laptops erg vervelend hebben, is dat hun body mee opgetild wordt wanneer je het beeldscherm open klapt. De MacBook heeft hier ondanks zijn lichte gewicht, totaal geen last van. De MacBook blijft gewoon volledig op de grond staan wanneer wij het scherm omhoog tillen. De uitsnede om je vinger onder te plaatsen om zo het beeldscherm op te pakken is erg breed en diep genoeg om genoeg grip te krijgen op het beeldscherm. Daarnaast is het beeldscherm niet zwaar om met één vinger op te tillen. Force Touch
Algemeen
Het nieuwe trackpad met ForceTouch is groter dan op de andere MacBooks en je kunt dan ook een groter stuk van het scherm overbruggen met één veeg. Toch vind ik het grotere trackpad persoonlijk niet fijn: mijn handpalm ligt continu op het trackpad waardoor de muis zowat continu verschuift wanneer ik aan het typen ben. Over ForceTouch ben ik wél heel erg te spreken. Alleen al het feit dat je overal en niet alleen onderaan van de trackpad kunt klikken, is een vooruitgang, maar ook de klik zelf voelt fijner aan dan bij andere Mac-trackpads. Verder zijn de in OS X ingebouwde extra functionaliteiten voor ForceTouch leuk, maar een flinke toevoeging zijn ze niet en ik verwacht ze ook niet echt te gaan gebruiken. Force Touch-toepassing OS X We kunnen in OS X nu bijvoorbeeld de snelle weergave van een foto, video of bestand openen. Dat is handig, maar we vragen ons af of we het wel gaan gebruiken. In Quicktime is het mogelijk een video sneller door- of terug te spoelen, door steeds harder op het trackpad te duwen. Dit is handig bij films, maar niet handig bij korte video's: wanneer je eenmaal hard op het trackpad drukt, spoel je de film al gauw 60x sneller af. Dat is dus niet praktisch voor video's van 10 seconden of korter. Als laatste kan meteen het woordenboek geraadpleegd worden, wanneer je via Force Touch op een woord drukt. Het woord wordt geel en een venster opent, waarin de betekenis van het betreffende woord komt te staan.
Design en 'feeling'
Het nieuwe trackpad klikt heerlijk, al is het geluid wat minder. Daarnaast ziet het trackpad er glazig uit, alsof er een glazen plaat op ligt. Dit ziet er mooi uit, en ook de naad tussen het trackpad en de body is overal even groot. Het trackpad ligt overal even diep in de behuizing en je voelt dan ook geen hoogteverschil wanneer je met je vinger over de behuizing en het trackpad veegt. De extra ruimte op het trackpad is fijn in gebruik, maar tijdens het typen vind ik het minder praktisch. Toetsenbord"Het toetsenbord is even wennen, maar na een tijdje tik je er lekker op los"
Vlindermechanisme
Het nieuwe toetsenbord is flink wennen. De toetsen liggen in de nieuwe MacBook niet langer op een schaarmechanisme, maar op een vlindermechanisme. De nieuwe vorm ervan zorgt dat toetsen dunner kunnen zijn, en minder diep ingedrukt hoeven worden om het indrukken van een toets te registreren. Dat kan weer ruime besparen, en daardoor kan de laptop dunner worden. In de praktijk voelt het nieuwe mechanisme wat anders aan. Je voelt duidelijk dat je toetsen amper in hoeft te drukken. Zeker in het begin is dit flink wennen, en duw je vrij hard op de toetsen, maar dit went vrij snel en uiteindelijk vinden wij het persoonlijk erg fijn typen. Bovendien maakt het niet zoveel geluid, wat fijn is wanneer je in het openbaar aan het werken bent, of een schermvideo aan het opnemen bent met eigen stemgeluid.
Grotere toetsen, smallere spatiëring
De nieuwe MacBook heeft een iets anders toetsenbord dan andere MacBooks. De toetsen zijn breder en hoger geworden, waardoor je meer kans hebt om raak te slaan. De ruimte tussen de toetsen is smaller geworden, waardoor de toetsen dichter naast elkaar liggen. Dit ziet er strakker uit, zeker in combinatie met het nieuwe vlindermechanisme waardoor de toetsen dieper in de body zitten. Het toetsenbord loopt letterlijk van de linkerrand tot aan de rechterrand. Tussen de rand van de MacBook en het toetsenbord zit een ruimte van ongeveer drie millimeter. Daaruit blijkt dat het toetsenbord wat groter is geworden, en de body wat smaller: voorheen zat er een centimeter aan ruimte tussen het toetsenbord en de rand van de laptop.
Toetsenbordverlichting
De nieuwe MacBook heeft zoals gewoonlijk ook toetsenbordverlichting voor in het donker. Wel zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd, die duidelijk te merken zijn. Omdat het nieuwe toetsenbord dieper in de behuizing ligt, lekt er minder verlichting door langs de zijkanten van de toetsen. Velen beschouwen dit als onderdeel van de verlichting van het toetsenbord, maar de eigenlijke intentie van Apple is om alleen de letters op de toetsen te verlichten. Op het nieuwe toetsenbord lijkt dat goed te werken. Er lekt bijna geen licht meer via de zijkanten van de laptop naar buiten. Alleen links- en rechtsboven bij bijna iedere toets zien we een klein stukje licht naar buiten lekken. Bovendien is de nieuwe verlichting beter verdeeld over de toetsen. De verlichting is egaler verdeeld, en er zijn nu dus minder lichte en donkere plekken wanneer de verlichting aan is. Alleen de 'e' van de esc-knop is wat minder licht dan de rest, de rest van het toetsenbord lijkt egaal verlicht te zijn.
Pijltjestoetsen
Ook de pijltjestoetsen hebben een make-over gekregen op de nieuwe MacBook. Waarom Apple hiervoor heeft gekozen, is ons niet helemaal duidelijk, maar een vooruitgang vinden wij het overduidelijk niet. De toetsen voor links en rechts zijn verdubbeld van hoogte, waardoor ze nu niet langer rechthoekig, maar vierkant zijn. De toetsen voor naar boven en naar onder zijn echter wel hetzelfde gebleven, waardoor deze twee samen even hoog zijn als de linker- en rechtertoets alleen. Dit ziet er vreemd uit en past niet in het design, maar typt boven alles ook erg raar. Het voelt niet vertrouwd en natuurgetrouw willen we alle knoppen even groot. We hopen dan ook dat dit een eenmalige beslissing is en dat Apple dit in versie 2 van de MacBook weer terugdraait. Camera"De camera is de grootste onderpresteerder in dit kwalitatief hoogstaand geheel"
De camera is gewoonweg matig. De meeste Macs hebben tegenwoordig een camera van 720p, maar de MacBook heeft een camera van 480p. Waarom Apple daar voor heeft gekozen weten we niet, maar mogelijk komt het door de enorm dunne behuizing (een uitstekende camera zoals bij de iPhone kan natuurlijk niet). Natuurlijk is zo'n slechte camera erg jammer van het kwalitatief hoogstaand geheel. Wel vragen we ons af: hoe vaak wordt de camera in een Mac gebruikt? Voor fotografie helemaal niet, enkel voor Skype of FaceTime. En, is het dan wel nodig om in HD te kunnen filmen?
USB C
Eén poort
Dit is het kopje waar op veel blogs het meeste commentaar verschijnt. En, dat begrijpen we. Maar ook weer niet. De MacBook heeft slechts één ingangspoort om mee op te laden, beeldschermen aan te koppelen, of een normale usb aan te hangen (via een adapter). Dat is wat karig, en we begrijpen dan ook goed dat personen met flinke wensen het apparaat niet zien zitten, maar voor de gemiddelde gebruiker is niet veel meer dan één poort nodig. De oplaadkabel is voor velen de kabel die het vaakst - en in sommige gevallen de enige - die een laptop in en uit gaan. Zoals je vast al ergens gelezen hebt: de MacBook is er niet voor gebruikers met zware programma's, maar voor een gemiddelde gebruiker die graag een state-of-the-art-laptop in lichtgewicht met zich mee wil dragen. En, als jij dat laatste bent, dan is de MacBook met z'n USB C-aansluiting een perfecte computer voor jou. USB C USB C op zich zelf is echter wel geweldig. Qua snelheden doet de nieuwe variant niets ten onder ten opzichte van de 'normale' USB en dat hij aan beide zijden erin past, is wel een enorm voordeel. Ook ziet de nieuwe aansluiting er mooier uit: geen pinnetjes en een dubbelzijdig design ziet er netjes uit. Bovendien is de aansluiting kleiner dan de vorige MagSafe-adapter. Wel ligt er een nieuw gevaar op de loer: andere adapters zaten met een magneet aan de MacBook vast, en vielen er dus eenvoudig af als je bijvoorbeeld over de kabel struikelt. De nieuwe USB C-adapter zit net als een lightning-kabel in de behuizing, en zal dus niet zo snel loslaten, waardoor je MacBook sneller op de grond zal vallen. Snelheid
Specificaties
De nieuwe MacBook heeft standaard de Intel Core M-processor, met een kloksnelheid van 1,1 GHz en 4 megabytes aan L3-cache. Bij de aankoop van de MacBook kun je ook kiezen voor de Intel Core M-processor, met een kloksnelheid van 1,2 GHz en ook 4 megabytes aan L3-cache. Daarmee heb je een iets snellere machine in huis. Zoals de normale MacBook Airs is ook de nieuwe MacBook uitgerust met twee geheugensloten, waarin standaard twee geheugenkaarten van 4GB in zitten. Zo heb je standaard 8GB aan werkgeheugen. Dit kun je zelf uitbreiden naar maximaal 16GB. De MacBook bevat een SSD-schijf met in de standaard-versie 256GB aan opslag, maar in de wat duurdere versie krijg je een SSD-schijf met 512GB aan opslag. Dat is dan ook meteen het interessantste aan de duurdere versie, want 256GB aan opslag kan voor sommigen in 2015 al aan de krappe kant zijn, hoewel er steeds meer in de Cloud wordt opgeslagen.De MacBook heeft een processor die ook te vinden is in de MacBook Air uit 2011. Dat wil dus zeggen dat deze al redelijk oud is, en dus zijn de prestaties ook niet gelijk aan de MacBook Airs die nu op de markt zijn. Wanneer je echter de duurdere versie koopt, liggen de specificaties wel op lijn met de huidige MacBook Airs. In de praktijk In werkelijkheid vallen ons de prestaties van de nieuwe MacBook niet tegen. Het werken in programma's zoals Safari, Foto's en Pages gaat vloeiend, en zelfs met Pixelmator of iMovie heeft de MacBook geen problemen. Dat is fijn, aangezien dat vooral de applicaties zijn waarvoor deze laptop bedoeld is. Ook het opstarten van deze applicaties gebeurt binnen vijf seconden en dat is niet slecht, zeker niet voor zo'n klein apparaat. Ook het multitasken tussen verschillende programma's gaat goed en zonder duidelijke problemen, al merken we wel dat de MacBook wat trager wordt wanneer je veel (lichte) programma's open hebt staan. Waar de laptop het zwaar krijgt, is bij programma's zoals Logic X Pro of Adobe Premiere. Een groot deel van de tijd zien we het ronddraaiend strandballetje, in een enkel geval loopt het programma vast en moeten we 'm geforceerd stoppen. Dat is jammer, maar zoals we al zeiden: de MacBook is niet gebouwd voor het zwaardere werk, en dus kunnen we ook niet meer dan dit verwachten. Batterij
Batterijduur
De MacBook gaat iets minder lang mee dan de 13-inch MacBook Air. Dat komt omdat het retina-display meer energie slurpt en er zit ook een iets kleinere batterij in de MacBook. Uiteindelijk blijkt uit onze tests dat we zo'n 9 uur licht werk kunnen verrichten op de MacBook, voordat deze weer opgeladen moet worden. Voor wat zwaarder werk, zoals werken in Pixelmator of iMovie, gaat de batterij 'slechts' 6 á 7 uur mee, dus ook op dat gebied levert de MacBook wat in op andere Mac-laptops. Opladen Het opladen van de MacBook gaat in ongeveer drie uur. Dat is vergelijkbaar met het opladen van de iets kleinere MacBook Air 11-inch. Opladen gebeurt via de USB C-adapter die je standaard meegeleverd krijgt. Deze plug je in de USB C-poort aan de linkerzijde van het apparaat. Op het scherm verschijnt een met iOS vergelijkbare batterij die aangeeft hoever de MacBook is opgeladen. Terrasbatterijen Om meer batterij in de MacBook te passen, heeft Apple een nieuwe technologie ontwikkeld. Normaal zit er één rechthoekige batterij in een laptop, maar door allemaal kleine batterijen van verschillende formaten op elkaar te lijmen, kan een geheel gemaakt worden, dat niet rechthoekig is. Zo kunnen dus ook in kromme hoeken batterijen zitten, en zo wordt elk leeg plekje in de MacBook gebruikt. Plus- en minpunten
Typ/spelfouten? Laat het ons weten via het contactformulier!
Sam Mandes
10/5/2015 07:40:40 am
Mooie lange review. Ik ben 'm nog aan het lezen maar ik ga de MacBook denk ik wel kopen. Comments are closed.
|