VandaagApple
  • Nieuws
  • Dossiers
    • iOS
    • macOS
    • watchOS
    • Apple Music
    • iPhone
    • Apple Watch
    • iPad
    • Mac
  • Over Apple
  • Helpt
  • Contact

VandaagApple

Iedere dag het laatste nieuws over Apple

Review: de iPhone 7

2/10/2016

 
Foto
Toen op 9 september om 9:01 uur Nederlandse tijd de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de voorverkoop gingen, zaten ook wij klaar om de nieuwe telefoon van Apple in huis te halen. Inmiddels hebben we er al redelijk lang mee door mogen brengen. Het is dan ook tijd voor onze uitgebreide mening over Apple's vlaggenschip voor het komende jaar. Is het een telefoon die we allemaal zouden moeten hebben, of kunnen we beter wachten op de volgende iPhone? Je leest het in onze review. 


Over deze review

Voordat we deze review geschreven hebben, hebben we zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus grondig getest. Niet alleen voor in deze review, maar ook persoonlijk als onze vaste telefoon. Hierdoor ontstaat volgens ons een zo nauwkeurig mogelijk beeld rond de telefoon. Het beeldmateriaal in deze review is allemaal, tenzij anders vermeld, door ons zelf gemaakt met een Canon 1200D met 50mm-objectief. Voor de afbeeldingen hebben we onze matzwarte iPhone 7 Plus met dubbele camera gebruikt. 
​

In deze review

Onze review is erg uitgebreid. We snappen dat je 'm niet in één keer leest; daarom kun je hieronder klikken op het onderdeel dat je wilt lezen, zodat je daar automatisch naartoe wordt gebracht. 
​
  • Design
  • Beeldscherm
  • Processor
  • Thuisknop en Taptic Engine
  • Audio
  • Camera
  • Waterdichtheid
  • Conclusie
​

Design

Foto

Algemeen

De keuze van Apple lijkt bewust: de iPhone 7 verschilt qua uiterlijk niet veel van de iPhone 6S en iPhone 6. Qua afmetingen blijft het apparaat gelijk aan de iPhone 6S, met voor de iPhone 7 nog steeds een 4,7-inch scherm (waar je verderop meer over leest) en een formaat van 138 × 67 millimeter, en 7,1 millimeter dik. De iPhone 7 Plus heeft een beeldscherm van 5,5 inch en is 158 × 78 millimeter en is 7,3 millimeter dik. 

Direct het meest opvallende aan het nieuwe ontwerp, zijn de vernieuwde antennelijnen. In de iPhone 5, 5S en SE waren dit nog glazen plaatjes, in de iPhone 6 en 6S werden deze plaatjes vervangen voor zowel aan de boven- als onderkant van het apparaat twee dikke antennelijnen, die door hun afwijkende kleur nogal opvielen en contrasteerden met de rest van het apparaat. 

De nieuwe anntennelijnen lopen nog steeds zowel aan de boven- als onderkant van het apparaat, maar niet langer over de achterkant. Waar er voorheen dus zowel boven als onder twee lijnen liepen, lopen er nu boven en onder nog maar één lijn, over de buiging van het apparaat en dus niet over de achterkant. 

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus komen in twee nieuwe kleuren, die samen de geliefde spacegrijze iPhone vervangen. De nieuwe modellen met de namen zwart en gitzwart zijn wat ons betreft geweldige vervangers voor de spacegrijze iPhone. De gitzwarte iPhone ziet er het meest fantastisch uit dankzij zijn hoogglans-look, maar is daarmee ook direct erg gevoelig voor krassen en beschadigingen. Voor de iets risico-aversere koper is er dan ook de zwarte iPhone 7, die we ook wel matzwart kunnen noemen, en er net zo fantastisch uitziet. 
Foto
De zwarte antennelijnen vallen nauwelijks op.

De nieuwe zwarte kleuren worden uitgevoerd met zwarte antennelijnen, die daardoor amper opvallen. Erg mooi hierbij is hoe de rand van het scherm overloopt in de zwarte body, en de telefoon daardoor echt uit één geheel lijkt te bestaan. 
Foto


Volumeknoppen

De iPhone 7 is wat design betreft licht aangepast aan de zijkant, bij de volumeknoppen. Voorheen zat hier een inkeping tussen de twee volumeknoppen. Deze inkeping is vanaf nu verleden tijd en hiermee is de kans op een gebogen iPhone direct een stukje kleiner. Bovendien loopt de body nu mooier over dan voorheen. 
​

​Beeldscherm

Foto
De iPhone 7 heeft een Retina HD-beeldscherm, net zoals zijn voorgangers. Het beeldscherm heeft een 4,7 inch-formaat of 5,5 inch-formaat, respectievelijk de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De iPhone 7 heeft 1334 bij 750 pixels, wat een pixeldichtheid van 326 pixels per inch inhoudt, en de iPhone 7 Plus heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, ofwel een pixeldichtheid van 401 pixels per inch. Voor het blote oog zijn deze resoluties ruim voldoende en is het beeldscherm perfect geschikt voor het bekijken van foto's, video's of het lezen van teksten. 

Nieuw aan het beeldscherm is de bredere kleurweergave, waardoor kleuren nog realistischer weer worden gegeven, en foto's kleurrijker worden. Desondanks is het beeldscherm het meest kleurgetrouwe scherm dat momenteel in een smartphone te vinden is. 

Het beeldscherm heeft een helderheid van 625 nits, waarmee het scherm tot 25% feller is dan de iPhone 6S. De extra helderheid is een fijne toevoeging waardoor alles op het scherm ook in de felle zon prima te lezen is. 
​

3D Touch

Net zoals ook in de iPhone 6S, bevat ook de iPhone 7 een beeldscherm met 3D Touch, wat inhoudt dat het scherm weet hoe hard je duwt. Met iOS 9 was de functie nog beperkt inzetbaar maar dankzij iOS 10 wordt de wereld van 3D Touch verder verbreedt en wordt de toepassing ook steeds eenvoudiger. Zeker in combinatie met de nieuwe Taptic Engine wordt het gebruik van 3D Touch een leuke toevoeging waar steeds meer waarde achter schuilt. 

​Processor

Foto
Projectie van de locatie waar de A10 Fusion-chip zich in de telefoon bevindt
De iPhone 7 is ultra-geschikt voor games. Dankzij de nieuwe A10 Fusion-chip draaien games op hoge framerate zonder moeite, en kunnen video's uit iMovie binnen enkele seconden geëxporteerd worden. 

De iPhone 7 heeft een processor met vier kernen, twee voor zware, energie-intensieve taken, en twee voor taken die weinig energie kosten, zoals het ophalen van mail en pushberichten. Omdat deze nauw samenwerken, wordt er veel energie bespaard terwijl de chip toch de krachtigste is tot nu toe. 

Ook in het dagelijks leven blijkt de enorme kracht van de processors: het openen van apps gaat razendsnel, gamen ontzettend vloeiend en het bewerken van beeld gaat zonder vastlopers of problemen. Bijkomend de twee of drie gigabyte in respectievelijk de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, houdt in dat het schakelen tussen apps geen extra tijd kost en tabbladen in bijvoorbeeld Safari direct geladen zijn. 

Verwerkt in de A10 Fusion-chip zit ook de M10 bewegingsprocessor, die ervoor zorgt dat al jouw bewegingen vastgelegd worden. Zo kun je tot in de nauwkeurigheid teruglezen hoeveel stappen je dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks zet. Leuke gimmick voor de gezondheids-freak zonder Apple Watch of andere meter. 

Thuisknop en Taptic Engine

Foto
Grootste gebied van gewenning aan de nieuwe iPhone 7 is toch wel de thuisknop: deze is niet langer fysiek in te drukken. Haal je je nieuwe iPhone dus uit de doos terwijl deze nog uit staat, dan valt er niets in te drukken. Zet je de iPhone echter aan, dan valt het direct op: de hele iPhone trilt wanneer je de thuisknop indrukt. Dat is te danken aan de nieuwe Taptic Engine, die nauwkeurig trillingen na kan bootsen. 

De nieuwe Taptic Engine kan verschillende trillingen maken door op verschillende manieren te bewegen. Hierdoor ontstaan gave effecten, bijvoorbeeld bij het af laten gaan van je ringtone of het scrollen door jaren in de Agenda-app. Helaas kunnen we dit niet aan je laten voelen, maar het woord dat het gevoel dat we bij de trillingen krijgen het best beschrijft, is toch wel 'bevredigend'. 

Audio

Foto
De iPhone 7 maakt flinke stappen op het gebied van audio. Zoals ook in eerdere modellen is onder in het apparaat nog steeds één speaker te vinden, en wel aan de rechterzijde. De speaker-grill aan de linkerzijde is er enkel voor symmetrie en de microfoon; hier komt geen audio uit. De tweede speaker bevindt zich in de bovenzijde van het apparaat, in de grill die je normaal al gebruikt voor het telefoneren. 

De iPhone maakt gebruik van de gyroscoop om ervoor te zorgen dat het geluid altijd uit de juiste richting komt. Wanneer je je telefoon dus naar landschapmode draait, verandert ook de manier waarop muziek uit je iPhone komt. 

Dankzij de extra speaker, die tevens naar voren wijst, claimt Apple een tot 50% harder geluid te kunnen produceren. In werkelijkheid is het verschil merkbaar, maar nog steeds niet overdonderend. Wel wint de iPhone het ook op dit gebied van andere high-end smartphones. 

De kwaliteit van het geluid dat geproduceerd wordt, is ook verbeterd, waarschijnlijk dankzij de extra speaker, maar nog steeds laten de speakers in de telefoons wat te wensen over. Logisch eigenlijk ook, aangezien er in een telefoon geen klankkast gebouwd kan worden, zoals die wel te vinden is in de iPad Pro. 
​

Waar is de koptelefooningang?

Zoals je waarschijnlijk al tweehonderd keer gehoord en gelezen hebt, heeft de iPhone 7 geen koptelefoonaansluiting (of specifieker: een 3.5MM audio-jack uit 1994) meer. De aansluiting heeft dit jaar plaats moeten maken voor onder andere een grotere Taptic Engine en zorgt ervoor dat het toestel waterbestendig kan zijn. Daarnaast kan het ook een voorbereiding op de toekomst zijn, waarin de aansluiting veel te dik is voor de body. 

Omdat de koptelefoonaansluiting ontbreekt, ontvang je bij je nieuwe iPhone 7 of iPhone 7 Plus niet langer EarPods met 3.5MM-aansluiting, maar oortjes met lightning-adapter, zodat je deze in de oplaadpoort van je iPhone kunt steken. Daarnaast ontvang je ook een adapter bij je telefoon, zodat je ook oude stereo-apparatuur kunt gebruiken. 

Camera

Foto
iPhones zijn al jarenlang gedoemd de spiegelreflex in te halen. Is dat dit jaar gelukt? Nee, nog niet helemaal, maar dat laat niet liggen dat we met de camera van zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus ontzettend gave kiekjes kunnen schieten en beelden kunnen filmen. 

Dankzij de 12MP-sensor, die ook al in de iPhone 6S te vinden was, zijn foto's ontzettend scherp en kunnen we redelijk ver inzoomen zonder verlies van kwaliteit. Voor de iPhone 7 komt daar dit jaar optische beeldstabilisatie bij, waardoor foto's scherper zijn, en beelden veel vloeiender. Zet dit naast een groter diafragma van f/1.8, en dat levert zelfs in donkere omgevingen fantastische foto's op. 
Foto
En, wanneer de omgeving te donker is voor een mooie foto, helpt de nieuwe flitser ook een aardig handje: door twee extra LEDs in de flitser te verwerken, is de flitser nu 50% feller en kan deze tevens 50% verder komen. 

Waar het daar voor de kleinere iPhone 7 wel zo'n beetje ophoudt, gaat de iPhone 7 Plus nog een stapje verder met een extra lens, namelijk een telefotolens die gebruikt wordt om verder in te zoomen en gave portretfoto's te maken. 

Allereerst: met de telefotolens in de iPhone 7 Plus kan er 2x optisch gezoomd worden. Hierdoor kun je foto's van 12MP maken, zonder aan kwaliteit te verliezen. Wel werkt de telefotolens niet altijd: een slimme processor in de telefoon kiest wanneer de situatie geschikt is voor de speciale camera: dankzij een kleiner diafragma en geen optische beeldstabilisatie, werkt de telefotolens bijvoorbeeld niet zo goed in het donker. De telefoon zal dan zelf kiezen om digitaal in te zoomen. 

Door de digitale zoom te combineren met de optische zoom, kun je met de iPhone 7 Plus tot 10x inzoomen. In de praktijk is dit echter niet aan te raden, aangezien je dan veel kwaliteit verliest en vaak een bewogen foto schiet, zeker in situaties met minder licht. 
De iPhone 7 Plus heeft nog een extra 'gimmick', waarmee je gave portretfoto's kunt schieten. Door gebruik te maken van de twee camera's kan de telefoon digitaal een bokeh-effect over foto's leggen, zodat het lijkt alsof de foto genomen is met een spiegelreflex. In praktijk blijkt wel, dat foto's met bokeh-effect er vaak nep uit zien, hoewel andere foto's juist een ontzettend gave look krijgen. 

Waterdichtheid

Foto
Na velen jaren met angst voor je iPhone door de regen lopen, kunnen we nu eindelijk zelfverzekerd door de regen wandelen met onze iPhone in de hand. De iPhone 7 is namelijk waterbestendig. Voor de geïnteresseerden: de iPhone 7 is IP67-gecertificeerd, wat officieel inhoudt dat de telefoon volledig stofdicht is, en dat de telefoon een half uur op één meter diepte zonder problemen zou moeten overleven.

Ook wij hebben onze iPhone 7 inmiddels gebruikt in de regen, 'm natgemaakt om gave foto's te schieten voor in de review en zelfs tijdens het douchen. De telefoon weerstaat het allemaal, al is de eindsituatie niet zo ideaal als je zou verwachten: na het natworden mag de telefoon twee uur lang niet opgeladen worden, en na meerdere keren herhalen kan de beschermende laag verweren en de waterdichtheid dus afnemen. 

Ook hieruit blijkt dus dat de telefoon niet helemaal waterdicht is, en dat we je vooral af willen raden om de telefoon te gebruiken onder de douche. Zwemmen is al helemaal een no-go, tenzij je je nieuwe iPhone aan een duurtest wil onderwerpen. 
Foto

​Conclusie

De iPhone 7 is een geweldige smartphone en een gedoodverfde concurrent voor iedere smartphone momenteel op de markt. De geweldige processor, in combinatie met de fantastische camera en de gave nieuwe kleuren maken de telefoon een waardige opvolger van de iPhone 6S, maar het gebrek aan vernieuwing in het design is een goede reden om te wachten op de opvolger. 

De iPhone 7 is niet alleen een concurrent van andere smartphones, maar ook van menig camera: Apple heeft met de nieuwe telefoon maar weer eens bewezen dat de iPhone ook prima als camera dient. 

Het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting zal voor enkelen wennen zijn, maar het gebruik van lightning-EarPods is een goed alternatief en de markt van lightning-koptelefoons groeit met de dag. Daarnaast is Apple's €9,- kostende adapter een gulden middenweg voor menigeen die nog oudere stereo-apparatuur heeft met een AUX-kabel. 

Plus- en minpunten

Pluspunten
  • Geweldige camera
  • Enorm snel
  • Luide speakers
  • Mooi design
  • Fel display
  • Waterbestendig
Minpunten
  • Prijs
  • Design weinig veranderd
  • Geen 3.5MM-jack
  • Nieuwe thuisknop is wennen
  • Nieuwe hoesjes vereist

Comments are closed.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
Photos used under Creative Commons from nan palmero, Martin Voltri, microsiervos, wongwt, frankieleon, TheBetterDay, Janitors, kalleboo, Lucy Takakura, Jeffrey, kelly.sikkema, shinya, MIKI Yoshihito (´・ω・)
  • Nieuws
  • Dossiers
    • iOS
    • macOS
    • watchOS
    • Apple Music
    • iPhone
    • Apple Watch
    • iPad
    • Mac
  • Over Apple
  • Helpt
  • Contact